Sportovní fanoušek má aktuálně dost velký fofr. O plný diář se mu postaralo hokejově-fotbalové jaro. Pokud fandíte oběma oblíbeným sportům, máte co dělat odteď až do poloviny července. S krátkou přestávkou mezi mistrovstvím světa v hokeji a mistrovstvím Evropě ve fotbale čekají zapáleného fanouška denně minimálně dva zápasy, o víkendech třeba až šest. Divadla, kina, tréninky, návštěvy babiček i posezení s přáteli (pokud nejsou u přímého přenosu), to všechno ustoupilo. Denní program se v mnoha rodinách podřizuje vysílacím časům jednotlivých utkání. Sice máme letos štěstí na místa konání obou šampionátů a nemusíme se přizpůsobovat nelidským časovým posunům, přesto je pokrytí všeho zajímavého časově náročné.
A jak to všechno zvládnout? Přece s kávou!
Káva je důležitá na obou stranách plexiskla. Studie University of Calgary s názvem „Účinky kofeinu na námahu, výkon a tělesnou zdatnost v ledním hokeji“ (publikovaná v International Journal of Sports Physiology and Performance) zjistila, že Kofein může být prospěšný pro zvýšení fyzické zdatnosti nebo kapacity bruslení s vysokou intenzitou, aniž by u hokejistů způsobil jakoukoli újmu na výkonu.
Lední hokej a dobrá káva
Průměrný hokejový zápas trvá 3×20 minut + 2×15 minut přestávka, plus případné prodloužení a nájezdy. I kdyby se žádné utkání letošního šampionátu nepokoušelo atakovat světový rekord 217 minut a 14 vteřin, který drží zápas norských celků Storhamar a Sarpsborg, i tak je to dost velká časová zátěž. Káva unavenému fanouškovi pomůže držet oči otevřené a pozornost aktivní až do posledního škrtnutí ostří o led. Navíc pokud máte to štěstí a mistrovství prožíváte přímo z tribuny, káva je dobrá nejen pro dodání energie pro fandění, ale i pro zahřátí.
Svůj šálek kávy si dopřávají několikrát denně i fotbalisté
Hráči i trenéři fotbalu nepřestávají hledat a testovat produkty pro zvýšení individuálního i kolektivního výkonu. A odborníci na výživu dlouhodobě právě pro tyto účely propagují kofein. Nejenže se jedná o nejkonzumovanější psychoaktivní látku na světě, výzkumy navíc prokázaly i pozitivní účinky na vytrvalost, sílu, výšku vertikálního skoku, opakované sprinty i přesnost přihrávek.
Vítězství má vůni kvalitní kávy
Zatímco pro profesionálního fotbalistu je ideální čas pro konzumaci černé kávy cca 30 minut před zápasem, fanoušek si kávu může dopřát kdykoliv, ať už sedí na tribuně nebo doma v křesle. Svojí vůní a chutí přispěje k prožívání výjimečných okamžiků, dramatických soubojů i krásných gólů. Na oficiální stránce UEFA najdete článek o tom, co si fanoušci jednotlivých zemí dávají ke svačině, když Evropou zazní poločasové píšťalky. Pečlivý průzkum provedli a sepsali přímo regionální korespondenti UEFA, takže jsou to informace ověřené a z první ruky. Mezi slunečnicovými semínky, klobásami, hot dogy, oříšky, popcornem a pivem se nezřídka na jídelním lístku nachází i káva. Například na Kypru, na Maltě, ve Finsku, v Severním Irsku nebo ve Švédsku.