Kávové rituály z celého světa: Jak se káva pije v různých kulturách

Stejně jako se u nás v Česku setkáte s “turkem”, má každá země svou typickou verzi kávy. Některé jsou známé po celém světě, jiné méně. Jakou kávu si můžete dát v Rakousku, Švédsku nebo Mexiku? Vídeňská káva, alžírská káva, klasické cappuccino z Itálie – tyto názvy vám možná zní povědomě. Ale víte, odkud pochází třeba frappé? A jak je na tom Afrika s jejími kávovými specialitami? Pojďme se dnes společně ponořit do fascinujícího světa kávy a jejích rozmanitých druhů.

1. Etiopie: Kde všechno začalo

Etiopie je považována za kolébku kávy. Tradiční etiopský kávový obřad je důležitou součástí sociálního a kulturního života. Obřad může trvat několik hodin a začíná pražením zelených kávových zrn na otevřeném ohni. Následně se zrna rozdrtí v hmoždíři a vaří se v tradičním hliněném hrnci zvaném “jebena”. Káva se podává v malých šálcích, často se solí nebo máslem, a je vždy doprovázena popcornem nebo jinými lehkými občerstveními.

2. Turecko: Káva s historií

Turecká káva je známá pro svou silnou chuť a jemnou pěnu. Připravuje se v džezvě, malé kovové konvičce, kde se jemně mletá káva smíchá s vodou a cukrem. Nápoj se zahřívá na velmi nízkém plameni a nikdy se nevaří. Káva se podává v malých šálcích a často se podává s tureckým sladkým dezertem, jako je baklava. Turecká káva je také známá pro věštění z kávové sedliny, což je populární zábava po dopití šálku.

3. Itálie: Espresso a La Dolce Vita

V Itálii je káva nedílnou součástí každodenního života. Italská kultura kávy je postavena kolem espressa, které se rychle pije na baru. Cappuccino je populární ráno, ale Italové by ho nikdy nepili po desáté hodině dopoledne. Italský kávový rituál je jednoduchý, rychlý a stylový. V kávových barech po celé zemi je pití espressa společenskou událostí, kde se lidé setkávají, diskutují a užívají si moment.

4. Brazílie: Káva jako každodenní součást života

Brazílie, největší producent kávy na světě, má kávu jako součást každodenního života. Brazilci pijí kávu několikrát denně, často malá silná espressa známá jako “cafezinho”. Káva se podává nejen v kavárnách, ale také doma, v práci a prakticky při každé příležitosti. Brazilská kávová kultura je neformální, ale velmi rozšířená, a káva je zde často sladká a silná.

5. Východní Asie

Ve východní Asii, v zemích jako je Vietnam, Japonsko a Indonésie, najdete mnoho zajímavých kávových nápojů, včetně populární kávy dalgona. Pojďme se podívat na některé z nich.

Vietnamská káva

Tradiční vietnamskou kávu si můžete vychutnat i ve většině vietnamských kaváren v Česku, ale znáte její přípravu? Vietnamská káva se připravuje pomocí kovového filtru zvaného phin a používají se zrna robusty, protože právě tento druh kávovníku je ve Vietnamu hojně pěstován. Robusta má přirozeně hořčí chuť než arabica, a navíc se praží tmavě, proto se přefiltrovaná káva míchá se sladkým kondenzovaným mlékem, které se ve vlhkém a teplém podnebí Vietnamu nekazí tak rychle jako klasické mléko.
Vietnamskou kávu si můžete vychutnat i v ledové podobě nebo ve verzi s jogurtem, který se někdy používá i ve formě zmrzlých kostek místo ledu.

Japonsko: Umění přípravy kávy

V Japonsku se káva stala populární až ve 20. století, ale rychle si získala své místo v kultuře. Japonská kávová kultura je známá pro svou preciznost a estetiku. Kávy se často připravují metodou pour-over, kde se voda nalévá přes kávu v keramickém filtru. Japonské kavárny jsou klidné a elegantní, kde je káva připravována s maximální péčí a důrazem na detail. Káva se podává v krásných keramických šálcích, které umocňují celý zážitek.

6. Mexiko

Pokud se vydáte do Mexika, určitě narazíte na Café de Olla. Způsob přípravy této kávy údajně vznikl v době revoluce, kdy ženy podávaly tento nápoj vojákům, aby je probudily a dodaly jim energii. Tato tmavě pražená káva se tradičně podává z hliněného hrnce (olla znamená hrnec) a je filtrována jemným sítkem. Káva je pak dochucena piloncillo, nerafinovaným hnědým cukrem s kouřovou a karamelovou chutí. K Café de Olla často podávají i skořicovou tyčinku, která umocňuje její bohaté chutě.

7. A odkud pochází oblíbené Flat White?

Flat White jste už nejspíš slyšeli. Během posledních let se tento nápoj objevil prakticky na všech kavárenských nápojových lístcích. Získal si oblibu především u milovníků kávy s mlékem, kteří chtějí mít v nápoji silnější chuť kávy. Základem Flat White je totiž dvojité espresso doplněné dvojnásobným množstvím našlehaného mléka. Správně by měl být Flat White servírován do šálku o velikosti 140-160 ml.

8. A co káva z Etiopie aneb o kávě z Afriky

Přestože většina světové kávy pochází z afrických zemí, její konzumace mezi místními není tak výrazná. Možná je to kvůli tomu, že káva je zde považována za něco samozřejmého. Přesto se můžete setkat s nápoji, jejichž původ lze vysledovat právě do některé z afrických zemí.

Ochutnejte kávy z celého světa v České republice

Milujete kavárny? Navštěvujete je rádi, když jste na výletě ve městě, ve kterém jste ještě nebyli? A věděli jste, že existují i nás kavárny, kde si můžete dát různé druhy kávy a nakouknout tak alespoň na dálku do jiných kultur? Pokud máte možnost, navštivte kavárny, které se specializují na kávu z různých částí světa. Můžete tak ochutnat autentické verze kávových nápojů:

Praha - Café Lounge

Tato kavárna je známá svou širokou nabídkou káv z celého světa a profesionálním přístupem baristů.

Brno - Kavárna V Melounovém cukru

Známá pro svou příjemnou atmosféru a pestrou nabídku kávy z různých částí světa.

Vrchlabí - Kavárna 7 štítů

V prostorách Domu se sedmi štíty se nachází dobová kavárna a malé podkrovní muzeum.

Tábor - Kávová zastávka

Čerstvá výběrová káva z českých i zahraničních pražíren. Při této příležitosti se můžete zastavit i v našem krámku (poblíž divadla Oskara Nedbala, směrem k náměstí) a vybrat si domů kávu dle svých chutí.

Tip od nás

Zakupte si na našem e-shopu dárkovou edici s degustačními balíčky Cesta kolem světa a ochutnejte či darujte jako dárek nějakému nadšenému cestovali kolem vás:
Dárková sada kávy “Around the World” obsahuje šest balení kávy po 100g – Indonesie, Indie, Brazílie, Kostarika, Rwanda, Burundi

Jsme tu pro vás

a těšíme se na vaši zpětnou vazbu.
Můžeme vám s něčím pomoct? Nejste si jistí výběrem? Napište nám a my vám rádi poradíme.

Více článků

Charakteristiky různých odrůd kávy
Jsou otázky, které dostáváme neustále. Znovu v nich rádi uděláme pořádek. Je libo robustu, nebo...
Káva jako dárek pro milovníky technologií
V oblasti přípravy kávy se v poslední době objevují různé inovace a technologie, které mění...