Některé zvyky a tradice jsou po staletí stejné, některé se mění. Každým rokem se také objevují novinky, kterým rádi věnujeme pozornost. Podívejte se spolu s námi na čtyři zásadní kávové trendy roku 2024. Inspirujte se jimi při vašem nákupním a spotřebním rozhodování. Jsme přesvědčeni o tom, že minimálně dva z nich se stanou trendem nejen jednoho roku, ale celého staletí.
Udržitelnost je téma číslo jedna
Na tom, kde a za jakých podmínek byla kávová zrna ve vašem kávovaru vypěstovaná a sklizená, skutečně záleží. Čím dál tím seriózněji a koncepčněji se řeší dopad pěstitelských postupů na životní prostředí, podmínky pracovníků ve všech fázích produkce i dlouhodobá životaschopnost kávových farem. Poptávka po levnějších variantách kávy vyvíjí tlak na farmáře, aby rozšířili svou pěstitelskou plochu – což může vést k odlesňování a erozi i ke zhoršení pracovních a platových podmínek zaměstnanců. Spotřebitelé mohou podpořit udržitelnost tím, že budou ochotni zaplatit za kávová zrna spravedlivou cenu, což zase posílí celý dodavatelský řetězec.
Sledovatelnost – schopnost přesně určit zdroj kávových zrn
Výroba kávy má mnoho kroků a typicky se zrna z mnoha farem prodávají několikrát různým zpracovatelům, protože se loupou, fermentují, suší, čistí, skladují, třídí, praží a distribuují. Zrna z jediného zdroje lze vysledovat zpět ke konkrétní farmě, plantáži nebo regionu. To vám umožní jasněji vidět, jak je chuť konečného nápoje ovlivněna konkrétními odrůdami fazolí, technikami zpracování, klimatem a individuálním přístupem jednotlivých farmářů.
Cold brew – požitek z ledové kávy
Data mluví za vše – podle průzkumu společnosti National Coffee Association se obliba cold brew (kávy uvařené za studena) od ledna 2023 zvýšila o 45 % a od roku 2016 dokonce o 300 % . Fanoušci si zamilovali jednoduchou přípravu, hedvábně jemnou texturu a nízkou kyselost cold brew. Zdá se, že tenhle milostný vztah bude pokračovat i v roce 2024. Jste také fanouškem cold brew?
Kavárna doma
Kavárenská atmosféra je natolik přitažlivá, že si ji lidé – alespoň podle statistik Pinterestu – v roce 2024 přenášejí domů. Z nudných kuchyňských zákoutí se stávají stylové domácí kavárny, a to včetně vysoce kvalitních kávovarů, pokrokových technologií, křídou popsaných černých tabulí a dalších dekorativních doplňků. Domácí baristé jsou zkrátka in.