Letem světem na kávu jedem! Káva vás nemůže nikdy přestat bavit. Jakmile máte pocit, že se s vaším hrnkem kávy s kostkou cukru a jednou smetanou doma nudíte, stačí se poohlédnout po světě. Nápadů, jak sobě nebo svým hostům připravit něco, co (jste) ještě nevyzkoušeli, je spousta.
Yuenyeung – Hong Kong
Nemůžete se rozhodnout mezi kávou a čajem? Přesné receptury pro přípravu tohoto nápoje jsou tajné, ale možná vás bude bavit na správný poměr čaje a kávy přicházet v rámci experimentování. Pokud je yuenyeung správně vyroben, neměl by chutnat ani jako čaj, ani jako káva. Nýbrž (podle recenzí) spíše jako kříženec mezi chai a horkou čokoládou.
Cafe de olla – Mexiko
Kořeněná mexická káva je tradičně vařená v hliněné nádobě, která dodává kávě zvláštní chuť. Nápoj se vaří se skořicí a s takzvaným piloncillo (homolí třtinového cukru). Podle některých receptů i s dalšími aromatickými přísadami, jako je hřebíček a pomeranč. Tento kávový nápoj je – podobně jako svařené víno – ideální na zahřátí v chladných dnech.
Žloutek nejen na kocovinu – Rakousko
Až někdy zavítáte do Vídně a dostanete chuť na vídeňskou kávu, v jídelním lístku hledejte název „Einspänner“ (doporučení zní: nepokoušejte se o doslovný překlad). Ale jestli máte odvahu zkoušet něco neobvyklého, ptejte se na Kaisermelange (vyslovte jako „melánž“), což je káva s medem a žloutkem. Dostali jste na ni chuť hned teď? Ve větší varné sklenici dobře rozmíchejte syrový žloutek a med. Do sklenice přilijte šálek horké a silné kávy. Kávu se žloutkem můžete ozdobit sladkou šlehačkou a posypte kakaem.
Fika – Švédsko
Ve Švédsku káva není nápoj, ale kultura – přesněji kávová kultura, které se říká „fika“. Káva se nepije za chůze, ani za jízdy, ani při práci. Káva se pije vsedě, o přestávce a ideálně v dobré společnosti. Fika je švédský koncept kávové pohody a pro nás velikou inspirací. Příjemný rituál, kterému se říká „fikapaus“ či „fikarast“. Doporučujeme zařadit do vašich kalendářů. Pomůže vám na chvilku se zastavit a načerpat nové síly do další práce.
Potěšení pro oko i chuťové buňky – Mexiko
Připravíte si dvě větší sklenice a do jedné z nich nalijete díl tequilly, díl kávového likéru Kahlua a díl vaší oblíbené kávy. Zapálíte a hořící nápoj přehazujete z jedné nádoby do druhé. Letící hořící tekutina vytváří impozantní divadlo a zároveň se všechny tři ingredience perfektně promíchají. Servíruje se – stále hořící – do vaší sklenice s kopečkem husté smetany a kandovanou třešní.