Cuppingové skóre (též "SCA skóre" nebo "Q skóre") je systém hodnocení kávy, který se používá k určení kvality a charakteristik kávových zrn. Skóre se pohybuje v rozmezí od 0 do 100 a zahrnuje hodnocení různých faktorů, jako jsou aroma, chuť, kyselost, tělo a rovnováha.
U kávy je důležitá především její chuť. A právě proto existuje cuppingové skóre, které hodnotí chuť kávy a zároveň zhodnocuje počet fyzických defektů u zelené kávy (poškození zrna při zpracování, plísně, atd). Toto hodnocení určuje kvalitu kávy.
Slovo cupping se dá doslova přeložit jako „šálkování“. Jde tedy o přípravu šálku kávy, které je následně ochutnán a obodován. Hodnotí se chuť, vůně, i další vlastnosti. Cupping je běžnou hodnotící praxí v každé pražírně, kam nová káva dorazí, i na farmách, kde se káva pěstuje. Cupping není ale cizí ani kavárnám, které se rozhodují pro to, jakou kávu zařadí do svého sortimentu.
Samozřejmě při tomto úkonu jsou stanovena přísná pravidla i hodnoty. Zaměřuje se na chuť, vyváženost, kyselost, sladkost, vzhled zrnabarvnsot, aciditu, tělo kávy i celkový pocit z vypitého šálku. Bodování se vyjadřuje v číselné hodnotě, a to na škále od 6 do 10 bodů. Exstují cuppingové standardy i přesný protokol pro správný postup. Zajímavostí je, že káva, která získá 80 bodů, je braná za kávu výběrovou.
I přesto, že cuppingové skóre je spíše pro odborníky, získává si popularitu i běžného spotřebitele. Díky cuppingu vznikají nejen směsi na espresso, ale i na filtrovanou kávu. Právě o to zasluhují právě degustátoři, který kávový průmysl posouvají kupředu.