Jak se vyrábí bezkofeinová káva?

Bezkofeinová káva byla vyvinuta v průběhu několika desetiletí a není tedy možné její vynález připsat jediné osobě nebo události. Vývoj bezkofeinové kávy byl postupným procesem, který zahrnoval různé techniky a metody odstranění kofeinu z kávy.

Na jednu z prvních metod odstranění kofeinu přišel německý chemik a obchodník Ludwig Roselius na přelomu 19. a 20. století. Používal metodu dekofeinizace pomocí benzenu, což bylo později považováno za nebezpečné a nezdravé. Modernější metody se objevily později. Včetně procesů, které používají vodu nebo rozpouštědla, o kterém píšeme níže.

Metody odstraňování kofeinu

Když člověk někde náhodou narazí na nepovedenou klasickou kávu, má maximálně pokaženou chuť a špatnou vzpomínku na zařízení, kde mu ji nabídli. Když se ovšem totéž stane s kávou bez kofeinu, následuje obvykle ztráta důvěry vůči tomuto druhu kávy už navždy. Chuť a kvalita bezkofeinové kávy jsou oblíbeným předmětem společenských debat, které ale bývají plné různých mýtů a předsudků. Pokud chcete být v obraze, přečtěte si nejčastější mýty a pravdy o bezkofeinové kávě. Možná se nám povede, že ji občas dáte šanci.

mýtus: bezkofeinová káva nechutná jako opravdová káva

pravda: chuť kávy závisí především na kvalitě kávových zrn, na způsobu pražení a na metodě přípravy kávy, nikoli na tom, kolik obsahuje kofeinu

 

mýtus: bezkofeinová káva pochází ze speciálních bezkofeinových plantáží

pravda: kávová zrna přirozeně obsahují kofein, odstraňování kofeinu probíhá až po dozrání zrn, výjimku představuje brazilská odrůda Coffea charrieriana, které chybí gen pro syntézu kofeinu.

 

mýtus: kofein se odstraňuje pouze za použití chemikálií

pravda: základní metody na odstranění kofeinu známe dvě, bez použití chemikálií se obejde švýcarský vodní systém, který k odstranění téměř 100 % kofeinu používá vodu a aktivní uhlík

 

mýtus: švýcarský vodní proces se dělá pouze ve Švýcarsku

pravda: vodní metoda dekofeinizace není vázaná na území jednoho malého horského státu, je to jen název společnosti, která tento proces vymyslela

 

mýtus: káva bez kofeinu neobsahuje kofein

pravda: ne tak úplně, šálek bezkofeinové kávy vás v noci vzhůru neudrží, obsahuje asi 2-3 miligramy kofeinu. Pro porovnání – šálek klasické kávy obsahuje asi 100 miligramů.

bezkofeinová káva

 

Na bezkofeinové kávě je skvělé to, že dělá důstojnou alternativu kávě s kofeinem, nesnaží se jí konkurovat. Když se na to právě takhle podíváte, zjistíte, že jakékoliv porovnávání nebo hádky o tom, co je lepší, ztrácí smysl. Podobně jako pivo bez alkoholu je samostatnou kategorií nápojů, které nám dobře slouží ve specifických situacích, kdy se alkoholu nebo kofeinu potřebujeme z různých důvodů vyhnout, ale zároveň nechceme rezignovat na potěšení z oblíbeného pití.

Jsme tu pro vás

a těšíme se na vaši zpětnou vazbu.
Můžeme vám s něčím pomoct? Nejste si jistí výběrem? Napište nám a my vám rádi poradíme.

Více článků

Kávová cesta: z plantáže až k vašemu šálku kávy
Přemýšleli jste někdy nad tím, co vše se musí stát, než si vychutnáte svůj ranní...
Když vymýšlíte dárek pro sestru, je to vaše noční můra?
Kdo neví, ten se často obrátí na přítele google. A co si myslí vyhledávač, když...