Asi vás nepřekvapí, že připravit dobrou kávu je skutečné umění. Ale věděli jste, že existuje i umění připravit hezkou kávu? Teď nemluvíme o servírování, které má v kávové kultuře rovněž významné místo, ale o takzvaném „latte art“, umělecké dovednosti vytvářet dekorativní vzory na povrchu kávy. K chuti a vůni přidává toto umění i estetický zážitek z pití kávy.
Zátiší s kávou a pohoda
K popularitě latte art výrazně přispěly sociální sítě a na nich sdílené fotografie fanoušků této disciplíny. Láká je atmosféra, kterou tyto snímky zprostředkovávají. Pohled na zátiší s kávou obvykle vyvolává pozitivní pocity a přispívá k posilnění obrazu, který o sobě a svém životním stylu lidé na sociálních sítích vytvářejí. Většina fotografií s latte art nabízí obraz uklidňujícího okamžiku, kdy si vychutnáváte lahodný nápoj, sedíte v pohodlném prostředí, pravděpodobně v příjemné společnosti nebo s knihou. Prostě si užíváte fajn chvíle. Latte art má ovšem i komunikační funkci. Autor vám sděluje, že mu záleží na kvalitě jeho práce, na vysoké úrovni produktu, který vytvoří - a tím pádem i na vás, zákazníkovi nebo třeba návštěvě.
Důležité je vědět co, proč a jak dělat
Latte art vyžaduje praxi, zručnost, trpělivost a preciznost baristy, který dokáže vytvářet různé tvary a vzory pomocí mléčné mikropěny. Mezi nejoblíbenější vzory latte art patří jablíčko, srdce, listy či květiny, ale skuteční machři vytvářejí i velmi složité vzory. Latte art signalizuje nejen dovednost baristy při přípravě nápoje, ale vysokou kvalitu mléčné pěny.
Latte art vyžaduje praxi, zručnost, trpělivost a preciznost baristy, který dokáže vytvářet různé tvary a vzory pomocí mléčné mikropěny. Mezi nejoblíbenější vzory latte art patří jablíčko, srdce, listy či květiny, ale skuteční machři vytvářejí i velmi složité vzory. Latte art signalizuje nejen dovednost baristy při přípravě nápoje, ale vysokou kvalitu mléčné pěny.
Základem latte art je připravit dobré espresso a správně našlehat mléko
Pokud vás tato disciplína zaujala, případně závidíte zkušeným baristům, kteří to již mají v ruce, máme pro vás pár začátečnických rad. Zjistíte, co je důležité a jak na to.
- Potřebujete plnotučné a vychlazené mléko, které zahřejete na teplotu 65 stupňů. Dále se musíte naučit jej správně napěnit a míchat. Je možné, že nejvhodnější styl šlehání budete vy a váš kávovar chvilku hledat.
- Naučte se ovládat trysku kávovaru, aby vytvořil potřebný tlak a texturu pěny. Začněte s jednoduchými vzory: jablko, srdce nebo listy.
- Pro svoje nové hobby budete potřebovat kvalitní konvičku na mléko, pro začátečníky jsou vhodnější konvičky s kulatějším zobáčkem.
- Latte art se nejlépe daří v nápojích s větším obsahem mléka, jako je latte nebo cappuccino.
- Používejte kvalitní čerstvou zrnkovou kávu s vyšší aciditou.
- Správná manipulace se šálkem během tvorby vzorů může pomoci dosáhnout lepší symetrie vzoru na povrchu nápoje. Latte art je dovednost, kterou lze zdokonalovat časem. Každý neúspěch je příležitostí k učení.