Dnes se podíváme na jeden ze způsobů alternativní přípravy kávy. Je to moka konvička. Oblíbená nádoba, která patří k nejstarším a nejtradičnějším způsobům kávy na světě. Výsledek přípravy kávy je stoprocentní, jednoduchý i chutný! Samotný zrod kávy tímto způsobem má na svědomí pára ve spodní části konvičky, která vzniká při zahřátí vody na bod varu.
A jak se liší chuť kávy připravené právě v moka konvičce? Chuť můžeme označit za více mnohotvárnou, připomínající klasické espresso. Vybrat si dokonce můžete mezi hliníkovou a nerezovou konvičkou, která funguje i na indukční plotýnce. Pro přípravu tohoto druhu kávy je nutná čerstvě mletá káva. Už víte, kterou ochutnáte? Vybrat si můžete z jednodruhových směsí, tak i směsi robusty či arabiky. Oba druhy najdete na našem e-shopu.
Pár tipů pro uživatele moka konvičky aneb věděli jste že:
- když namletou kávu promnete mezi prsty, měla by mít konzistenci polohrubé mouky
- do moka konvičky se hodí spíše tmavěji pražené kávy
- nejjemnější moka káva lze připravit ve vodní lázni
- nejlepším materiálem je hliník (vede teplo, lepší chuť)
- pokud je konvička zcela nová, je lepší první 3-4 šálky úplně vylít
- po použití je vždy lepší umýt konvičku pouze teplou vodou (kvůli patině v konvičce)
- dejte si pozor, aby káva nevybublala (zajistíte pevným utažením)
- zásobník na kávu je vždy třeba poctivě naplnit (napěchovat)
- je oblíbená především v italských domácnostech
- konvička je zapsaná v Guinnesově knize rekordů
Tip na závěr:
Přidejte do kávy při vaření aromatické přísady jako skořice, vanilku nebo pomerančovou kůru. Tyto přísady přidají do vaší kávy další rozměr chuti a vůně, které vás jistě překvapí. Moka konvička není jen prostředek k přípravě kávy, je to nástroj pro kulinářskou kreativitu. S touto jednoduchou, ale všestrannou pomůckou můžete experimentovat a objevovat nové chuťové kombinace, které obohatí váš každodenní rituál pití kávy.