Většina z nás zná kávu až ve formě neodolatelně chutného a voňavého nápoje, ale zajímali jste se někdy o kvalitu a původ kávy, kterou pijete? Možná jste kávovým gurmánem odnepaměti, možná jste do toho dorostli, jako se dorůstá do jógy nebo džezu. Možná je pro vás kvalita kávy tak zásadní, že jen tak někam na šálek nezajdete, že pro své domácí použití nakupujete jen z ověřeného zdroje a že v případě nákupu kávy jako dárku přesně víte, jak vybrat, abyste opravdu potěšili.
Jak poznat kvalitní zrnkovou kávu?
Kvalitní zrnková káva je vyrobená ze 100 % zrn arabika nebo robusta. Arabika a robusta se vzájemně liší vůní, chutí i obsahem kofeinu. Pokud máte slabost pro jemnější a aromatičtější kávu, bude vám bližší arabika. Roste ve vyšších nadmořských výškách, často v těžko přístupných oblastech, kde nezbývá než ruční sběr, který umožňuje kontrolovat zralost sklízených třešní. Proto se arabika považuje za kvalitnější odrůdu. Silnější robusta roste v nižších nadmořských výškách a v lépe dostupných oblastech, které nevylučují mechanický sběr. V rámci mechanického sběru může častěji docházet ke sklizni ještě nezralých, zelených třešní. Robusta vyhovuje milovníkům více hořké kávy s vyšším obsahem kofeinu. Na obalu kávy vždy hledejte procentní zastoupení arabiky a robusty.
Původ zrnkové kávy
Dívejte se vždy na původ, způsob pěstování a sběru kávových třešní, dále na následný způsob zpracování zelené kávy, v neposlední řadě také na proces pražení. Tradiční pěstitelé s nejlepšími přírodními podmínkami se nacházejí v takzvaném kávovém pásu, čili v tropickém a subtropickém pásmu v okolí rovníku. Patří sem země Střední a Jižní Ameriky, Karibiku, rovníkové Afriky, Indie a Asie. Zásadní podmínkou pro získání kvalitní zrnkové kávy je sběr pouze zralých plodů. Ty, na rozdíl od barvy finálního produktu, nejsou v odstínech béžové, nýbrž tmavě červené. Velikostí připomínají svého jmenovce, klasické třešně, ale oproti jediné třešňové pecce obsahují kávové třešně dvě zelená zrníčka. Doba zrání kávových třešní je dlouhá, trvá téměř rok.
Důležitost správného pražení i skladování
Dalším faktorem, který ovlivňuje kvalitu a chuť zrnkové kávy, je stupeň a kvalita pražení. Pražení musí být rovnoměrné, v balení by se neměla vyskytovat ani přepražená ani neupražená zrnka. Styl pražení určuje míru kyselosti, hořkosti a jejich vzájemný poměr. Méně pražená káva má ovocnější chuť a vůni, více pražená káva je hořčejší. Kvalitní zrnková káva si oproti mleté kávě déle drží vůni a při porovnávání s tolik rozšířenou instantní kávou nebo kávou v kapslích vede jasně v aromatu i v chuti asi o půl zeměkoule. To vše ovšem pouze při dodržení zásad správného skladování v těsně uzavřené nádobě, v chladném a tmavém prostředí, bez rizika působení přímého slunečního záření a vystavení vlhkosti.
Dejte na své smysly
Vnímejte, jak vás po otevření balení zrnková káva „osloví“. Pokud vám smysly nabízejí jiné vjemy, než jen klasickou kávovou vůni, pozorně obsah zkontrolujte a jakékoliv odchylky od normálu reklamujte.