Jaké jsou různé druhy kávy a jak se připravují?

Když budete stát s košíkem v obchodě nebo na e-shopu, budete vybírat druh kávy, respektive kávových zrn. A když budete objednávat, co si dáte v kavárně, tak to budete vybírat (mimo jiné) z různých druhů kávových nápojů.

Druhy kávy

Káva všemi smysly

Podle průzkumů se spotřeba kávy v Česku drží kolem tří kil na osobu ročně, což sice v porovnání s premianty jako například Lucembursko nebo severské země není moc, nicméně to znamená, že pro spoustu z nás je káva součástí denní rutiny. Symbolizuje odpočinek, pohodu. Díky své vůni a chuti nabízí krátký, ale intenzivní únik z reality. Milovníkem dobré kávy se označí spousta lidí, znalcem už méně.

Fík – fíkovník, banán – banánovník, káva – kávovník

Ano, správně, káva neroste v regálech, nýbrž v přírodě. Kávovník, původně divoce rostoucí keř, pochází z Afriky, konkrétně Madagaskaru a Maskarénských ostrovů. Je to rod rostlin zahrnujících na sto druhů stálozelených keřů a stromů bílých květů s fialovými bobulemi, které obsahují zelená kávová zrna. I přesto, že se vám celkem úspěšně může povést tuto exotickou rostlinu pěstovat doma jako pokojovku, do produkce kávy, jak ji znáte ze svého hrnečku, je ještě daleko.

Co je arabika, robusta a liberika?

To je první otázka, na kterou byste měli při bližším seznamování se s kávou znát odpověď. Jsou to z hlediska pěstování kávy nejvýznamnější druhy kávovníku. Více než polovinu světové produkce kávy má na svědomí kávovník arabský (Coffea arabica) a jeho odrůdy, kávovník statný a kávovník liberijský. Méně než polovina světové produkce kávy pochází z kávovníku robusta (Coffea canephora). Káva Arabika je kvalitnější, náročnější na pěstování a má méně kofeinu. Robusta je odolnější, má více kofeinu a výraznější chuť. Je také levnější. Třetím nejznámějším druhem kávy je liberica (Coffea liberica), ovšem na plné rozvinutí svého potenciálu tento kávovník ještě čeká.

French press

Metody přípravy kávy

Způsobů přípravy kávy je spousta a většina z pravověrných kávomilů by se s vámi poprala o to, že ten jeho způsob je ten nejlepší. Inspirace od ostatních je fajn, nicméně je velká pravděpodobnost, že si stejně projdete vlastním experimentálním kolečkem. Od tradičních přes alternativní metody, vyzkoušením těch vám nejsympatičtějších se propracujete k tomu, co vám bude vyhovovat nejvíce z hlediska času, financí i výsledku. Automatický kávovar, kávovar na espresso, ruční pákový stroj, moka konvička, kávové sáčky, vakuum pot, překapávač, džezva. Možná nezůstanete u jednoho. Možná budete mít různé fáze, stádia a kontexty. Sentimentální, společenský, slavnostní. K chalupě, ke sněhu a ke krbu bude patřit jiná příprava kávy než k bazénu a letním večerům. Příprava kávy se pro znalce mění v rituál stejně důležitý jako následná konzumace.

Těšíme se na zpětnou vazbu od vás. Můžeme vám s něčím poradit? Nejste si jistí výběrem? Napište nám, prosím, přes kontaktní formulář, nebo se ozvěte na náš e-mail, a my vám rádi poradíme.

Jsme tu pro vás

a těšíme se na vaši zpětnou vazbu.
Můžeme vám s něčím pomoct? Nejste si jistí výběrem? Napište nám a my vám rádi poradíme.

Více článků

Za šálkem pravdy: Je káva zdravá?
Káva. Oblíbený nápoj většiny populace, který je označován i za jakýsi denní rituál. Kolik vypijete...
Výběrová káva a její definice
Výběrová káva je káva, která musí splňovat řadu kritérií. Důležité je místo, kde se káva...