Kávové ceremonie a tradice napříč planetou

Jakkoli jsou světadíly, země a města na naší planetě rozdílné, jedno mají lidé společné. Všude milují kávu! A protože pití kávy není jen tak nějaká konzumace, ale přímo rituál, každá kultura si postupem času vypěstovala své vlastní specialitky, tradice a ceremonie.

Pokud rádi objevujete neobjevené a pokud máte rádi změnu, káva nabízí opravdová dobrodružství. Cestovat po planetě můžete nejen při výběru kávy podle země původu, ale i vyzkoušením různých tradic. Můžete se jimi inspirovat zcela nebo jenom zčásti, můžete je vyzkoušet sami pro sebe nebo v rámci posezení s přáteli či s rodinou. Kávové ceremonie a tradice se konají po celém světě a liší se v závislosti na kultuře a regionu. Zde je několik voňavých, exotických a inspirativních příkladů.

Etiopie

Tradiční etiopská kávová ceremonie Bunna Tetu oslavuje přátelství a pohostinnost. Volný překlad do češtiny by zněl „Dej si kávu“. Obřad trvá několik hodin a skládá se z pražení a následného drcení kávových zrnek, pomalé přípravy kávy na ohni ve speciální hliněné konvici a následného servírování kávy v malých šálcích s trochou cukru. Co nás baví na této ceremonii? Etiopský životní přístup: „Nikam nespěcháme.“

káva Etiopie

Japonsko

Japonsko je proslulé množstvím tradic a rituálů. Ačkoli mezi nejznámější patří čajový obřad, ani milovníci kávy nepřijdou zkrátka. Přinášíme vám japonský recept na ledovou kávu flash brew. Potřebujete pouze horkou vodu, skleněnou nádobu plnou kostek ledu, kávový filtr a vaši oblíbenou kávu. Tu nasypte do filtru a dejte nad nádobu s ledem. Kávu ve filtru pak pomalu prolévejte vroucí vodou a nechte prokapávat na ledové kostky.

cold brew

 

Turecko

Káva spojuje lidi. Pití kávy je důležitou součástí turecké kultury, slouží k budování přátelství a posilování společenských vazeb. Zavřete oči a představte si, že se procházíte křivými dlážděnými uličkami starobylého tureckého města. Jděte klidně za nosem, ten vás jistě přivede na správné místo – za kávou. Turecká káva je silná, řízná, velice aromatická. Tradičně se připravuje v malé, vysoké a útlé nádobě s názvem džezva - jemně mletá kávová zrnka se vaří s vodou těsně pod bodem varu. Podává se v malých šálcích. K tureckým tradicím patří i věštění budoucnosti z kávové sedliny. Pak už potřebujete jen fantazii a výřečnost, protože program na večírek je připravený.

Káva v Turecku

 

Itálie

Když se bavíme o kávě, nesmíme vynechat Itálii. Rychlé a silné espresso je téměř národní značkou a běžnou součástí každodenního života. K přípravě potřebujete lehce zapamatovatelnou matematickou pomůcku: 7 gramů správně pomleté kávy, voda s tlakem 8 barů, s teplotou 90 stupňů, 15 vteřin přípravy, 30 ml tekutiny. Italské espresso slouží jako rychlý energetický stimulant, ale nejen to. Vybavíte si ten blažený výraz ve tváři člověka, který si vychutnává neopakovatelné aroma a chuť dokonalého espressa? Tak to je mindfulness, dámy a pánové. Ceremonie síly přítomného okamžiku.

espresso

Jsme tu pro vás

a těšíme se na vaši zpětnou vazbu.
Můžeme vám s něčím pomoct? Nejste si jistí výběrem? Napište nám a my vám rádi poradíme.

Více článků

Proč dát přednost čerstvě upražené kávě: výhody a rozdíly
Také patříte mezi kávomilce, kteří si při tomto nadpisu představují vůni čerstvé kávy a automaticky...
Chemex - alternativní příprava kávy
Chemex je skleněný džbán s výstupkem a speciálním filtrem, který se používá k přípravě kávy....