Výběrová káva je káva, která musí splňovat řadu kritérií.
Důležité je místo, kde se káva pěstuje. Počasí, podnebí i půdní živiny ovlivňují chuťový profil kávy. Mezi další důležité body výběrové kávě patří způsob sběru plodů kávovníku. Existuje několik možností, jak kávové třešinky z keřů posbírat. Ruční sběr kávy, česání a strojový sběr. Jednoznačně nejlepší způsob je ruční sběr jednotlivých plodů, který sice trvá déle, ale sběrači nepoškodí kávovníky a sbírají vždy jen krásné zdravé a uzrálé plody, jak tomu mnohdy nebývá u ostatních variant sběru.
Sběrači nepoškodí kávovníky a sbírají vždy jen krásné zdravé a uzrálé plody
Další důležitý bod je způsob zpracování kávy. Mezi nejznámější patří suchá metoda, mokrá metoda a polomokrá metoda.
Po zpracování zelená káva prochází různými testy kvality, hodnocení velikosti a třídění zrn. Výběrová káva se často pěstuje na malých, odlehlých plantážích. O kávě se vždy dozvíte v jaké nadmořské výšce byla pěstována. Čím vyšší nadmořská výška, tím lepší kvalita zrn, protože díky střídajícím teplotním rozdílům přes den i noc má káva více času na dozrávání třešní.
Kávová plantáž - Minas Gerais - Brazílie
A dále aby mohla být káva označená výběrovou, musí projít speciálním hodnocením a dosáhnout vysoké cuppingového scóre. Podle Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association), se výběrovou může nazývat ta káva, která získá alespoň 80 bodů na 100 bodové stupnici.